Kermismodellen zijn er in vele categorieën: naast verschillende schalen (afmetingen) zijn er ook verschillen in de gebruikte bouwmaterialen waar de vele attracties, kraampjes en transporten van gemaakt zijn. Hieronder vind u een overzicht wat u kunt verwachten tijdens de expo in Lutjebroek.


Nostalgische kermiszelfbouw: Michel de Jong heeft sinds kort een aantal unieke zelfbouw modellen in zijn bezit gekregen. Momenteel restaureert hij ze zodat ze weer toonbaar worden maar vooral ook weer goed werken. Achter de meeste modellen van Michel schuilt een bijzonder verhaal.....


Zelfbouw: Hierin vinden we o.a. attracties zoals het Europa rad, Speed (Booster), Super Nova, Spookhuis, Turbostar, Miniscooters maar ook kramen zoals suikerspin, oliebollen, eendjesvangen en vele andere bekende zaken en kramen. Dit soort zelfbouwattracties worden door de makers zelf ontworpen en gebouwd van diverse materialen, u kunt daarbij denken aan messing, hout, plastic etc. Tegenwoordig wordt daarbij ook wel gebruikt gemaakt van lasersnijtechnieken en 3D printers. Ook over de toegepaste elektronica wordt flink nagedacht: vele tienduizenden lampjes/leds branden en knipperen in vele richtingen en kleuren en zelfs geluidseffecten worden bij deze zelfbouwmodellen toegepast. De modelbouwers vertellen u graag hoe dit in zijn werk gaat.


Faller: dit is een bekend merk in de modelbouwwereld. Naast de vele huisjes, tuintjes en pleinen voor treinbanen leveren zij ook kermisattracties in schaal 1:87. Dit soort attracties zijn ook aanwezig in Lutjebroek maar let op, niet zomaar uit de doos gehaald en in elkaar gelijmd. De modellen van Dion Jansen en Sander de Vriend zijn om te smullen. Met een pincet zijn er zeer kleine SMD-LED's op deze modellen aangebracht en zij draaien op vrijwel gelijke manier als die op de echte kermis. Deze modellen met hun vele lichtjes zijn uitzonderlijk in Nederland.


Lego: "Van lego kun je alles maken" is een bekende slogan maar wat de bij ons aanwezige legobouwers uit België en Maassluis laten zien is werkelijk ongekend. Complete dorpen met huizen en pleinen waarop vele kermisattracties zijn geplaatst. Een aantal van deze attracties kan met de erbij gebouwde kranen worden opgebouwd uit de erbij behorende vrachtauto's.


Knex: Jazeker, knex bestaat al lang niet meer uit alleen rechte staafjes, bevestigingstukken en wat tandwielen. Inmiddels kunnen er complete kermisattracties van worden gebouwd. Van kleine kraampjes tot mega achtbanen, al dan niet aangekleed met decoratie en verlichting. Ook in Lutjebroek kunt u diverse knex-kermissen verwachten. Eén van de nieuwkomers, Julian Knex Kermis, heeft zelfs met behulp van knex de COMMANDER van de Duitse familie Hanstein nagebouwd.


Fischertechniek: Jan Willem Dekker uit Enkhuizen beleeft eigenlijk een soort thuiswedstrijd. En dat is bijzonder, want zijn modellen zijn doorgaans alleen op clubdagen en in het buitenland te zien. Nu zal hij op steenworp afstand van zijn woonplaats zijn zelf ontworpen en met behulp van FisherTechniek gebouwde kermiszaken tentoonstellen. Uitgerust met motoren, verlichting en hydrauliek komen ze echt tot leven.


Naast de miniatuurattracties zijn er ook echte, door Ben Leek vers gebakken, oliebollen verkrijgbaar. Bij goed weer zal het draaiorgel van de familie Braak heerlijke deuntjes ten gehore brengen. Daarnaast zijn er vakbladen van de Nederlandse KermisBond in te zien, kunt u prachtige historische films bekijken, zelf attracties bedienen, geluiden regelen en noem maar op. Kortom een heerlijk dagje er tussen uit, voor kinderen èn ouderen.

 Turbostar.nl